La Clara Gabriel, prospectora del SIOL ens parla de la seva tasca.

El SIOL (Servei d’Inserció i Orientació Laboral) és l’àrea que s’encarrega de facilitar la inserció laboral de persones amb disCapacitat a través de recursos i suports de mediació, tant per a persones com per a empreses. Avui us presentem a la Clara, tècnica de prospecció i amb qui hem pogut desgranar millor en què consisteix la seva i quins són els seus principals beneficiaris.

Clara, en què consisteix la teva feina?

Com a prospectora del Servei d’inserció, m’encarrego, per una banda, de contactar amb empreses de la comarca que estiguin interessades a  impulsar dinàmiques de col·laboració per aconseguir oportunitats laborals o de pràctiques, per als usuaris i usuàries del servei queestan en procés de recerca activa de feina.

D’altra banda, també m’ocupo de donar suport a les empreses que volen incorporar als seus equips de treball persones amb discapacitat, acompanyant-les en tot el procés i assessorant-les a partir de les seves necessitats.

Què li diries a un empresari que dubti si incorporar o no a una persona amb certificat de disCapacitat?

I Per què no? Li diria que no tingui por d’entomar aquest repte i, sobretot, que busqui l’assessorament i la col·laboració d’una entitat social sense ànim de lucre i amb experiència per tal que pugui rebre tot el suport necessari abans, durant i després de la contractació.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Em motiva poder contribuir al fet que les persones amb discapacitats es puguin desenvolupar professionalment en el mercat de treball, normalitzant el seu paper i contribució a la societat, eliminant els estigmes i prejudicis que encara hi ha vers aquest col·lectiu.

Què és el que menys t’agrada de la teva feina?

En general, m’agrada molt la meva feina, però reconec que, a vegades, és frustrant quan trobes empreses amb les quals no hi ha gaire sintonia. Encara hi ha molt desconeixement sobre la realitat de les persones amb discapacitat i el seu potencial en l’àmbit del treball, falta fer molta pedagogia amb l’empresa per canviar la mirada que sovint és té de les persones amb discapacitat i la seva participació en el mercat laboral.

Una reflexió pel món empresarial.

La inserció laboral de persones amb diversitat funcional a l’empresa ordinària és possible i, a més, té molts avantatges tant per l’empresa com pel treballador o treballadora.

Tanmateix, s’ha de plantejar bé, amb consciència i, sobretot, tenint en compte les competències i les circumstàncies específiques de la persona treballadora. En el meu dia a dia, sovint em trobo amb empreses que tenen la necessitat d’incorporar persones amb discapacitat a les seves plantilles, moltes vegades perquè han de complir amb la normativa vigent (LGD), i ens demanen perfils de persones amb certificat, però que a la vegada també tinguin els mateixos requisits que solen demanar quan contracten persones sense discapacitat.

Aquesta forma de treballar fa que, a vegades, sigui molt difícil trobar persones candidates que s’ajustin al perfil demanat, ja que operant d’aquesta manera no es tenen en compte les circumstàncies específiques de la persona amb discapacitat ni tampoc el què pot oferir l’empresa al treballador/a per millorar la seva integració laboral.

Seria molt més fàcil si l’empresa, a partir de la seva necessitat concreta, pogués primerament conèixer i valorar els candidats/es a partir de les seves habilitats, competències i experiències, per a posteriorment determinar en quin departament de l’organització aquesta persona podria encaixar més bé tenint en compte el seu perfil competencial i a la vegada també la seves circumstàncies particulars i el tipus de suport que necessitarà. Tot això és fonamental tenir-ho em compte si es volen aconseguir
insercions que siguin exitoses i que perdurin en el temps.

 

Moltes gràcies Clara per acostar-nos la teva tasca i poder entendre’n la seva importància!

Nuestros colaboradores: