Vivències amb les persones grans del Programa d’Acompanyament a la Jubilació

El maig del 2023 vam iniciar el Programa d’Acompanyament a la Jubilació, un programa d’ajustament personal que ofereix suport a les persones treballadores del CET que s’acosten a l’etapa de la jubilació.

Avui 1 d’Octubre celebrem el Dia de les Persones Grans, i volem aprofitar per fer balanç de la feina feta a través de la mirada de les professionals que atenen les persones que es troben en aquest moment tan important de les seves vides. Hem parlat amb la Carolina i en David (professionals assistencials) i amb la Vanessa Rodríguez (coordinadora del Programa).

Beneficis del Programa d’Acompanyament a la Jubilació

“La meva trajectòria al PAJ encara és breu, però ja he pogut copsar diversos beneficis que aporta, tant a les persones ateses com als professionals que hi treballen.

El principal benefici és posar en relleu, reconèixer i abordar l’etapa de la jubilació com un dret fonamental. Aquesta fase de la vida és, sovint, força desconeguda per la societat en general i genera expectatives i emocions sovint contradictòries.

A través del PAJ, oferim un equip de treball format per professionals especialitzats que acompanyen les persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de salut mental en el procés de descoberta d’aquesta nova etapa del seu desenvolupament vital.

Aquest acompanyament és essencial per garantir el ple accés a la ciutadania i als drets que corresponen a aquestes persones.

L’envelliment és una etapa vital cada cop més rellevant en la nostra societat i, per tant, també representa un àmbit de creixement i aprenentatge tant per als professionals com per a les persones ateses. Els beneficis d’aquest intercanvi són recíprocs: les persones ateses adquireixen eines per entendre i gestionar millor la seva nova situació, mentre que els professionals també creixen en coneixements i habilitats per adaptar-se a aquestes necessitats emergents.

Els professionals que treballem en aquest àmbit ens veiem enriquits per l’acompanyament que oferim, tant en l’àmbit de l’autoconeixement com en la defensa del dret a decidir, l’autonomia i l’accés a recursos i prestacions. Aquesta etapa vital, inevitable per a tothom, ens brinda una oportunitat única d’aprenentatge. Ens permet formar-nos i desenvolupar una competència fonamental en el treball amb persones: l’empatia, que és clau per establir vincles sòlids i significatius.

Sensacions i descoberts en l’acompanyament a les persones grans

“Si fem balanç del PAJ, podem dir que aquest ens aporta uns beneficis recíprocs. Ja que, per una banda, intentem donar eines a les persones ateses per tal que siguin capaces d’afrontar i gestionar aquesta nova etapa d’una manera positiva. I per l’altre les professionals creixem en coneixement i habilitats, enriquint-nos dia a dia.

Com a professional que porto des de l’inici d’aquest projecte puc dir que les sensacions que sento avui dia són molt positives, perquè després d’uns inicis amb moltes inquietuds i inseguretats puc dir que el que aprenc dia a dia de les persones a les quals acompanyo m’enriqueix a tots els nivells, descobrint amb elles tot el que suposa aquest procés d’envelliment i del camí cap a la jubilació. ”

“Personalment, no coneixia aquest projecte i quan vaig descobrir-lo em va sobtar positivament la feina i dedicació de l’equip professional en el procés d’acompanyament a les persones en el periple de la seva prejubilació.  Ara que soc part de l’equip professional he pogut comprovar de primera mà el valor d’aquesta feina, sobretot en el sentit de poder proporcionar-los un espai emocional on puguin expressar els seus neguits o inseguretats davant aquesta nova etapa. Considero, que aquests moments que els hi brinda el Programa i el servei que els oferim són fonamentals, perquè en alguns casos aquestes persones no compten amb informació i orientació sobre què esperar el dia que concloguin la seva etapa laboral.

I les persones ateses, què en diuen?

En Pedro comenta que: “La meva estança al Programa d’Acompanyament a la Jubilació m’ha permès retrobar-me amb més gent que es troba en la mateixa situació. També m’ha permès a través del treball que fem amb les referents prendre més consciència de la meva situació actual, el procés cap a la meva jubilació”.

“Las sesiones individuales del  PAJ me ayudan a estar más tranquilo, y aprender a expresar mejor como me siento. Y de  las sesiones grupales me gusta estar con el resto de mis compañeros/as i sobre todo cuando hacemos actividades con animales”, confirma l’Antonio.

La Mari, afegeix: “ Con el PAJ he conocido cosas nuevas como un taller de manualidades de mi ciudad al que voy mucho y las sesiones individuales y grupales me parecen muy bien pensadas”.

Dades significatives del PAJ

  • Actualment atenem a 19 persones del CET. Fins al dia d’avui, s’han jubilat dues de les persones que estaven al programa i les hem pogut acompanyar en cada una de les etapes d’aquesta transició.
  • Les sessions individuals són molt ben valorades per a les persones participants del programa perquè permeten tenir un espai amb el/la professional que les acompanya per a treballar aspectes que fins ara no havien pogut treballar en profunditat.
  • Les sessions grupals permeten fer xarxa i promoure vincles que acaben anant més enllà de l’entorn laboral.
  • Dins de totes les activitats que portem a terme, les que estan relacionades amb la natura i el contacte amb els animals solen agradar molt. Un dels objectius d’aquestes activitats es que algunes de les persones s’acabin vinculant en algun voluntariat que els permeti ocupar el seu temps lliure un cop la jubilació es materialitzi.

Nuestros colaboradores: