Els conceptes d’empresa inclusiva i gestió de la diversitat i del talent a les organitzacions estan molt presents des de fa anys però, malauradament, la participació de les persones amb disCapacitat al mercat de treball ordinari encara és força limitada. Fins i tot havent-hi una Llei general de drets de les persones amb disCapacitat (LGD, abans coneguda com LISMI), que estableix que les empreses de més de 50 treballadors han de reservar almenys un 2% de les places per a persones amb disCapacitat igual o superior al 33%; el cert és que no totes les empreses la compleixen, algunes perquè no saben com fer-ho, altres perquè tenen dificultats per trobar les fonts de reclutament adequades, i altres per falta de voluntat.
Gran part de l’empresariat del nostre país té encara molts dubtes sobre la inserció laboral de persones amb disCapacitat. Dubtes que en molts casos són producte d’un gran desconeixement sobre els resultats positius que pot aportar aquest col·lectiu en una empresa.
Les persones amb diversitat funcional són per a molta gent força invisibles perquè no estan plenament incloses a la societat: ni a l’escola, ni a la feina, ni en molts altres àmbits com l’esport, la cultura o la política. Ens manquen referents i conèixer experiències positives. No estem acostumats a relacionar-nos o treballar amb aquest col·lectiu, i en conseqüència, el nostre grau d’ignorància sobre les persones amb disCapacitat és molt elevat i està notablement esbiaixat per predjudicis i estereotips que ens fan qüestionar de manera injusta i errònia la seva capacitat de treball.
Quan es pregunta als responsables de selecció de personal per quin motiu no es plantegen contractar perfils amb diversitat funcional solen argumentar que no ho veuen clar perquè consideren, en línies generals, que són persones que “tenen poca autonomia”, “necessiten supervisió constant”, “falten molt al lloc de treball”, etc. i per tant, pensen que la seva incorporació a l’empresa els hi representarà més inconvenients que no pas avantatges. Malauradament, aquestes opinions sorgeixen, en moltes ocasions, sense haver tingut realment cap experiència prèvia amb la contractació d’aquests professionals.
La realitat ens mostra precisament tot el contrari. Les empreses que ja han contractat persones d’aquest col·lectiu volen seguir fent-ho ja que s’han adonat dels beneficis associats: comptar amb treballadors altament motivats i eficients per dur a terme tasques específiques, enfortir el treball en equip i millorar la imatge i la reputació de l’empresa tant a nivell intern com extern. El darrer informe de la Fundació Randstad, publicat el passat mes de desembre, i que analitza l’evolució de la contractació dels treballadors/es d’aquest col·lectiu, destaca que durant el 2020 ha augmentat molt la conversió de contractes temporals en indefinits. Una prova més del grau de satisfacció de les empreses que han optat per contractar-los per un temps i que se’ls han quedat definitivament perquè han vist que són persones que rendeixen i que, a més a més, tenen una gran capacitat de superació i motivació.
La Fundació Viver de Bell-lloc amb l’objectiu de voler ajudar a les empreses a esvair els dubtes que puguin tenir a l’hora de plantejar-se la inserció de persones amb disCapacitat, ha publicat recentment una guia que explica de manera senzilla i clara quins són els avantatges d’incorporar persones amb capacitats diferents als equips de treball i com fer-ho per tal què l’experiència sigui un èxit.
Canviar la mirada i poder conèixer i avaluar de primera mà el potencial de les persones amb capacitats diferents és el gran repte pendent de moltes de les empreses i organitzacions del nostre territori. Si ets empresari/a, autònom o responsable de RRHH, perquè no t’animes a provar-ho?
Demana informació i assessorament gratuït a una entitat social especialitzada en la integració sociolaboral de persones amb diversitat funcional. T’ajudaran de forma gratuïta a definir el perfil del lloc de treball i a trobar els candidats que millor encaixin per cada vacant. T’acompanyaran durant tot el procés fins i tot desprès de la contractació per tal de facilitar que la inserció sigui tot un èxit! A més a més, t’informaran sobre les bonificacions i els ajuts a la contractació de persones amb especials dificultats d’inserció. Apostant per la plena inclusió del teu equip hi tens molt a guanyar!!
Clara Gabriel, prospectora laboral del Servei d’Inserció i Orientació Laboral de Fundació Viver de Bell-lloc.
Descarrega la guia aquí!
Contacta’ns a intermediacio@vivelloc.cat