Cardedeu comptarà amb un nou equipament residencial amb dotze places per a persones amb discapacitat intel·lectual. La Fundació Lluïsa Oller ha finalitzat les obres i ara el centre està pendent de l’aprovació de places per part de la Generalitat.
La Llar Residència va destinada a persones amb discapacitat intel·lectual adultes amb importants necessitats de suport i té l’objectiu de potenciar la seva autonomia i inclusió social i donar suport per a què puguin desenvolupar un projecte de vida. L’entitat ja compta amb una altra llar residència al municipi des de l’any 1996.
Característiques del nou equipament
Aquest nou equipament estarà més adaptat a persones amb majors necessitats de suport. Comptarà amb sis educadors socials i altres professionals com psicòlegs, treballadors socials, i possiblement s’haurà d’incorporar algun altre perfil professional (metgessa, infermera).
Les persones residents tant podran treballar a la mateixa fundació com a altres Centres Especials de Treball o bé estar ateses als Serveis Ocupacionals d’aquesta o altres entitats de la comarca.
La llar durà el mateix nom de la fundadora i actual presidenta d’honor de la fundació, Lluïsa Oller.
L’any 2016 va decidir deixar casa seva en benefici de l’entitat. En aquesta casa, l’any 1981 va iniciar el seu peculiar i extraordinari projecte social: ha estat una casa d’acollida on més de 70 persones (amb discapacitat intel·lectual, amb trastorn mental o immigrades) han pogut integrar-se a la societat. Tenint en compte aquest projecte personal, i com a continuació de la tasca realitzada per ella, totes les persones vinculades a l’entitat van pensar que s’havia de fer una llar residència destinada al col·lectiu principal que atén la Fundació Lluïsa Oller: les persones amb diversitat funcional. A l’any 2017 la Lluïsa va canviar el testament i va fer el llegat en vida de casa seva. A partir d’aquest moment es va començar a realitzar el projecte, que va culminar amb la construcció del nou equipament a l’any 2018.
Col·laboradors
El projecte també ha estat possible gràcies a la Diputació de Barcelona, la Fundació ONCE i l’Obra Social La Caixa que han contribuït econòmicament.
També una especial menció a la família Luque Lara, el fill dels quals havia de residir en aquesta llar però ens va deixar a causa d’un càncer i tot i així van decidir col·laborar per donar aquesta oportunitat a altres persones.
També han col·laborat empreses com Roca, Simón, Bover, Marbres Cardedeu, Hipogegant i 3Tam.
La construcció ha estat a càrrec de l’arquitecte Marc Viader, persona que ja havia col·laborat amb la Fundació Lluïsa Oller en la construcció i reforma de l’altra llar de l’entitat.
El projecte doncs, està ara finalitzat i amb llista d’espera per poder accedir.
Per entrar en funcionament manca el vist-i-plau del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ja que les places seran públiques. Amb el nou pressupost que s’aprovi aquest any 2020, es preveu que després d’estiu es pugui posar definitivament en marxa.
Un Centre Ocupacional acompanyarà el nou equipament residencial
A més a més, en la mateixa finca, s’està projectant ara un altre equipament d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.
Es tracta d’un centre ocupacional, un servei d’atenció diürna que de moment no existeix al municipi.
Aquest centre tindrà un funcionament independent a la llar i té l’objectiu d’oferir una atenció a persones que per les seves capacitats no poden accedir actualment al món laboral. Es preveuen crear projectes comunitaris amb l’entorn.
En aquests moments s’està treballant en el projecte arquitectònic definitiu i l’entitat ja compta amb una part del finançament. La previsió és que les obres de construcció s’iniciïn el mes de juny i que estiguin finalitzades al setembre. D’aquesta manera podríem esperar que s’engegués a l’octubre o novembre del 2020.