La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) s´ha convertit a dia d’avui en una eina per a les empreses que desitgen contribuir d´alguna manera a fer una mica millor el món. Quan pensem en RSC ho associem a grans empreses o grans pretensions i l’experiència ens demostra que no ha de ser així, al contrari. Un gran nombre de PIMES practica de fa molts anys la RSC, moltes sense ser-ne conscients.
El comerç que convida als seus compradors a retornar els envasos, o bé evita l’ús d´embolcalls de plàstic està duent a terme accions de RSC. Tanmateix el taxista que decideix incloure guies per als turistes de la ciutat i ofereix un valor afegit també està contribuint a la imatge de la seva ciutat.
Es podria dir que el fet de pensar en fer les coses diferents, el pensar en territori, en estalvi de consums, en optimitzar els recursos i en millorar la qualitat de vida dels nostres treballadors, es tradueix en bones pràctiques que sumaran plegades un pla de RSC per a la nostra empresa.
Treballar amb el Viver també ha esdevingut per a empreses i administracions un mitjà per donar oportunitats a persones que ho tenen difícil per accedir a un lloc de treball. Contractant serveis del Viver ( ja sigui jardineria, manipulats, enclavaments ) o bé comprant productes nostres ( Ous Ecològics La Tavella, heura.. ) s’està fent RSC alhora que també s’està obtenint un producte o servei de qualitat.
No hem d’oblidar que les empreses cada vegada tenen més reptes per ser sostenibles i que, fer RSC no només ajuda al col·lectiu que directament rep l’ajut. Està demostrat que el personal de l’empresa estarà més motivat i implicat en pertànyer a una organització que faci les coses bé. Així que d’altra banda també és una política de millora del clima laboral i retenció del talent.
Les empreses i entitats són cada vegada més responsables amb les persones i amb el medi ambient, es per això que cada vegada mes organitzacions socialment responsables opten per a poder dur a terme els voluntariats socials corporatius.
Aquest tipus de voluntariat consisteix en facilitar la mobilització del talent, temps i energia de l’equip d’una empresa o entitat, a favor del desenvolupament social, el foment d’una major inclusió social i la necessitat d’incorporar altres criteris més enllà dels econòmics com a part de la seva estratègia de negoci.
Amb aquesta acció de voluntariat, es fomenta també l’esperit d’equip, l’empatia, el lideratge i estimula la creativitat afavorint així el desenvolupament i la satisfacció personal.
A la Fundació Viver de Bell-lloc disposem del Parc d’activitats, Can Lluís i el Viver, on s’ofereixen diverses activitats adaptades a tot tipus de públic.
Hem comptat amb la col·laboració d’empreses i entitats com: Novartis, Caixabank, Sage Spain, Volkswagen Finance i Red Elèctrica entre d’altres, realitzant tasques relacionades amb les persones i el medi ambient. Sage Foundation ens va visitar amb 86 voluntaris que dividits per equips van realitzar tasques de millores de l’Espai de Natura Can Lluís, per ajudar-nos a adherir-nos a la Carta Europea de Turisme Sostenible.
Montse Vallverdú – responsable comercial i de RSC – montse.vallverdu@vivelloc.cat
Ivette Miserachs – responsable de voluntariat social corporatiu – ivette.miserachs@vivelloc.cat