“Poder viure més pel meu compte”, “sentir-me realitzada i créixer” i “desenvolupar-me com a persona”. Això és el que esperen aconseguir en Joshua, la Tamara i la Núria, tres dels participants del Servei Integral d’Orientació, Acompanyament i Suport (SIOAS) a la inserció de persones amb discapacitat o trastorns de salut mental, que ha engegat la tercera edició a la Fundació Viver de Bell-lloc.
Segons fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, al desembre de 2018 hi havia a Catalunya 577.028 persones amb discapacitat reconeguda de les quals 8.541 estaven a l’atur. En el marc del Vallès Oriental, no hi ha dades concretes actuals per saber quantes es troben en atur però segons les mateixes fonts, a l’any 2017 hi havia 26.046 persones amb discapacitat reconeguda i 14.300 estan en edat laboral (de 16 a 64 anys).
El treball és una de les principals eines per a assolir l’autorrealització personal i contribueix de forma important al creixement personal i social de les persones. El treball aporta estructura i configura unes habilitats que poden ser traslladades a l’àmbit personal i social i que incrementen l’autoestima de les persones. Tanmateix, per a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental, el desconeixement del col·lectiu i les seves possibilitats per part del món empresarial i social, sumat als prejudicis i estereotips existents, suposen una major dificultat d’accés al treball.
Aquest programa compta amb una primera part formativa en què els participants reben píndoles sobre els aspectes bàsics del món laboral com ara els tipus de contracte que existeixen o les diferents vies per cercar feina, fent èmfasi en les eines online i les noves tendències com el videocurrículum. Paral·lelament es treballa per saber identificar i conèixer a fons les pròpies competències, i es realitza un itinerari i seguiment personalitzat a cada persona, amb l’objectiu de centrar-se en les capacitats i potenciar-les, en comptes de la discapacitat.
Tot i així, després de l’experiència de les dues edicions anteriors, s’ha evidenciat que acceptar la discapacitat i entendre-la ajuda a l’èxit en la inserció laboral i el manteniment del lloc de treball. Enguany es farà un treball específic sobre la consciència i l’acceptació de la condició de la discapacitat i els trastorns de salut mental.
En aquesta tercera edició també, s’han creat dos itineraris formatius per tal d’oferir una formació més especialitzada i pràctica, que es corresponen també als perfils més demandats per les empreses. Un es centrarà en les competències per a auxiliars d’empleats d’oficines polivalents i l’altre es destina a tasques de mosso de magatzem, reposador i atenció al client.
Sensibilització empresarial
Aquest programa compleix amb la missió de sensibilitzar el teixit empresarial per allunyar-se d’estereotips i estigmes i obrir-se a la contractació de persones amb discapacitat i/o trastorn mental.
La segona part del programa ofereix als participants unes pràctiques professionals no laborals en empreses de diferents sectors amb qui tenim convenis de col·laboració. També per tercer any, participarem al Speed Dating Professional organitzat per l’Ajuntament de Llinars del Vallès, una bona oportunitat per practicar les habilitats en entrevistes laborals.
En la darrera edició, el 50% dels participants del programa van acabar treballant en empreses del mercat laboral ordinari.
Oportunitats per a totes les capacitats
Aquesta serà la primera edició en què la Fundació Viver de Bell-lloc obre el servei d’orientació i inserció laboral a persones amb discapacitat física i/o sensorial, per tal de poder completar el ventall de persones ateses. Actualment es troba en una fase inicial d’exploració i creació de xarxa per poder estructurar-ho.