Hi Som i Viver de Bell-lloc tenen un objectiu comú: la integració sociolaboral de les persones amb disCapacitat intel·lectual – Josep Teixidó, President d’Hi Som i Responsable de l’empresa d’economia social Xócala

 

Hi Som és una entitat sense ànim de lucre, que va néixer a l’any 2014 a Cardedeu amb la intenció de normalitzar la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual i les que es troben en risc d’exclusió social. Xócala és l’empresa amb caràcter social que neix de l’associació i que produeix tot tipus de bombons, torrons, mones, rajoles i crema de xocolata.

L’entitat col·labora amb el Grup Viver de Bell-lloc des dels seus inicis, ja que ambdues tenen la mateixa missió.

En Josep Teixidó, que és el President d’Hi Som i també és el Responsable de l’empresa d’economia social Xócala, ens ha concedit una entrevista per explicar-nos en què consisteix la col·laboració amb la nostra entitat i la tasca que desenvolupen.

  1. Com ens vau conèixer? Al ser de Cardedeu ja coneixíem el Viver de Bell-lloc i quan vam iniciar l’activitat de la nostra entitat vam decidir fer xarxa i oferir una altra opció de lleure per als vostres treballadors. Els tallers de bombons que realitzem, així com la resta d’iniciatives que duem a terme, tenen la finalitat de normalitzar la situació de les persones amb discapacitat, fent que es relacionin amb les persones que no tenen.
  2. Quant fa que col·laboreu amb nosaltres i per què vau decidir fer-ho? Col·laborem amb vosaltres des del Nadal del 2014 i vam decidir fer-ho perquè el Viver és una entitat referent al Vallès Oriental i a la província de Barcelona. També ens vau donar l’opció de provar, per saber: com funcionava aquest tipus d’entitat, si aquesta feina tenia recorregut i si havia gent que volgués participar.
  3. En quines de les nostres accions col·laboreu? Formem part del vostre Servei de Lleure, ja que organitzem tallers de bombons cada 15 dies, en els que assisteixen els vostres usuaris, la mitjana de persones que venen del Viver són 8. També participen altres entitats, com Apadis, Afadis, Apindep i Ordi Natura. En total, venen 50 persones de les diferents entitats quinzenalment. Un altre servei en el que participem és en el vostre Parc d’Activitats Agroecològiques, anem a les fires i accions que realitzeu per a les empreses, sempre que hi ha possibilitat  de vendre els productes que fem als tallers anem amb vosaltres. Per últim, també col·laborem en el vostre Servei d’Inserció i Orientació Laboral, aquest Nadal hem fet la primera incorporació d’una persona del Viver i esperem que en un futur puguem ampliar la plantilla, que és l’objectiu de l’entitat, la inclusió sociolaboral.
  4. Quina opinió tens de la nostra entitat i del nostre personal? En general, la meva opinió sobre la vostra entitat i sobre el vostre personal és molt bona, la gent que treballa amb vosaltres és molt maca, des del Director General fins a la resta de treballadors. Penso que la vostra tasca l’hauria de conèixer tothom, així com el vostre projecte i el vostre personal. Teniu a un gran nombre de persones treballant i els vostres serveis i productes són molt bons. Considero que l’ambient de treball que teniu és molt bo.
  5. Què poden oferir a les persones les diferents accions que organitzeu? La idea és sensibilitzar i donar a conèixer la discapacitat per aconseguir normalitzar la vida d’aquest col·lectiu en la societat, que tothom les tingui en compte. També volem que les persones amb discapacitat puguin participar en altres empreses, fora de les entitats socials, perquè volem treballar la inclusió creant empatia.
  6. Creus que les persones que participen contínuament en les vostres activitats evolucionen d’alguna manera? Sí que evolucionen. Respecte a les persones amb discapacitat, molts dels educadors han comentat que alguns d’ells aquí sí que es concentren i no ho fan al seu lloc de treball, desenvolupen una feina d’aprenentatge i veus com avancen. Sobre la gent sense discapacitat, gaudeixen al conèixer el projecte i a aquest col·lectiu, ja que habitualment són persones que transmeten molta alegria i és enriquidor.

En la primera i última imatge podem veure al Josep preparant un encàrrec per al Restaurant Capicua, de Cerdanyola del Vallès. A la segona imatge apareix un assortiment de bombons de Xócala i a la tercera, el recull de 16 contes per adults, “Tu i jo”, escrits per la Núria Noguera, una de les fundadores d’Hi Som.

Els nostres col·laboradors: