La Tavella, empresa social de productes ecològics de Cardedeu, agafa una nova dimensió de mercat, desenvolupament empresarial i social i d’aproximació al consumidor amb l’acord al qual ha arribat amb Fruits Sagarra, l’empresa familiar vallesana que entra amb un 10% en la societat Ecogrup Ecològica, titular de La Tavella. Ambdues companyies ja han treballat conjuntament els darrers anys i ara ho faran més estretament, des de la defensa d’un model empresarial amb valors socials i l’èmfasi per impulsar els productes de proximitat.
“Estem molt contents de l’entrada de Fruits Sagarra a Ecogrup Ecològica perquè es tracta d’una empresa completament alineada amb els nostres valors socials. Ara, des de dins, participarà activament en el desenvolupament d’aquest vessant del nostre projecte. D’altra banda, aquesta aliança aportarà a La Tavella coneixement de mercat, una estructura més ferma i un canal retail que farà créixer la companyia i els llocs de treball”, afirma Alfredo Resines, responsable de La Tavella.
Amb l’entrada a La Tavella, Fruits Sagarra potenciarà la seva marca Origo, establiments de venda al públic de productes saludables i de proximitat procedents de productors, ramaders i petits obradors de la terra. L’empresa familiar de segona generació va néixer el 1969 a Les Franqueses del Vallès, on té la seva seu. Disposa de quatre unitats de negoci: producció de verdures i tomates de penjar autòctones -la reconeguda marca El penjadís del Mediterrani-, a més de tenir acords amb agricultors locals; punts de venda al mercat central de Barcelona; establiments de venda al públic a la comarca del Vallès de la marca Origo; i plataforma logística a Les Franqueses del Vallès. Fruits Sagarra va facturar 18 milions d’euros el 2020. “La Tavella ja és molt coneguda per a nosaltres, hem treballat junts i sempre ens ha agradat el seu projecte social. Ara ha arribat el moment de fer el pas i sumar forces”, assegura Llorenç Sagarra, un dels membres de la família fundadora del grup Fruits Sagarra.
L’empresa familiar vallesana encaixa plenament en la iniciativa empresarial de la Tavella, nascuda el 2006 i promoguda per la Fundació Viver de Bell-lloc i la Fundació Sant Tomàs, que té com a objectiu la creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental sever a través de la veda per internet i el lliurament a domicili d’aliments ecològics de temporada i de proximitat. La finca de La Tavella es troba situada a Cardedeu.
L’empresa social treballa amb 15 productors de tot Catalunya que van rotant depenent d’època de l’any i dels productes que ofereixen. Confecciona i distribueix cistelles de fruites i verdures ecològiques certificades, de temporada i de proximitat, de forma puntual o amb una periodicitat setmanal o quinzenal, però també posa a l’abast del client productes refrigerats, com ara carn de porc, pollastre, vedella, lactis frescos, hamburgueses vegetals, pizzes i plats precuinats; conserves de peix, embotits, farines i cereals, vins i caves i productes de neteja de la llar ecològics.
La Tavella realitza també el lliurament dels productes a tot el territori de Catalunya, tant a domicili com en els punts de recollida que té establerts. Cada setmana publica al web el contingut de les diverses cistelles que ofereix, que l’usuari pot personalitzar, indicant quins són aquells que més agraden o que no agraden gens, com també els que es vulgui afegir com a extres de la comanda. La Tavella també ofereix la possibilitat de comprar els productes a la carta, amb una comanda mínima de 30 euros.
El 2020 va obtenir una facturació d’1.012.646 euros, un 4,17% més que l’any anterior i les xifres d’enguany apunten a increments considerables: en tan sols els mesos de gener i febrer, La Tavella ha augmentat la facturació en un 55% i ha realitzat un total de 10.700 entregues de productes fins a l’abril. “Estem contents perquè hem aconseguit créixer en una època molt complicada per a tots, i això ens ha permès mantenir els llocs de treball d’un col·lectiu que no sempre ho té fàcil i continuar donant suport als petits productors del territori”, explica Resines.