La Lourdes Romero està acabant el grau universari de Treball Social a la Universitat de Girona i després d’haver fet pràctiques d’Integració Social a la Llar Residència, va decidir tornar a Viver de Bell-lloc per repetir l’experiència des d’un altre àmbit. Ara, forma part de l’equip d’atenció directa del Servei d’Acompanyament a la Vida Independent.
Per què vas decidir fer les pràctiques a Viver de Bell-lloc?
Jo sóc de Cardedeu i ja coneixia l’entitat i m’agradava molt el que coneixia. Fa 4 anys vaig fer un cicle en Integració Social i ja vaig fer les pràctiques aquí, però en aquell cas les vaig fer a la Llar Residència. Em va agradar molt l’experiència i vaig decidir repetir però fent pràctiques de treball social.
Què has estat fent aquesta vegada?
Ha estat una experiència molt diferent. He conegut tot l’equip de professionals, he assistit a les reunions i he fet treball autònom, sobretot en l’àmbit de l’acompanyament a persones usuàries del Servei de Vida Independent. He donat suport en molts tràmits que havien de fer.
Per altra banda he treballat en el Pla d’Igualtat de l’entitat, fent formacions. I també he participat en l’equip de Visibilització i Sensibilització, elaborant campanyes.
També has redactat un projecte, oi?
Sí, he elaborat un projecte d’activitats per al futur Centre Ocupacional, amb la idea de poder desenvolupar una atenció molt comunitària i fer xarxa amb entitats del territori. El vaig poder presentar davant l’àrea social i va tenir molt bona rebuda. Tant de bo es pugui dur a terme!
Què t’han aportat aquestes pràctiques?
M’ha canviat molt la visió del treball social. No sabia que es podien tocar tants àmbits, pensava que seria una feina molt més monòtona i no m’he avorrit gens. Realment, falta molta formació pràctica en el grau universitari perquè hi ha moltes tasques que no coneixes fins que no et poses a treballar.
Què destacaries del teu pas per Viver de Bell-lloc?
M’ha agradat molt veure com es treballa per l’autonomia de les persones, en aquesta fundació es potencia molt. També em van sorprendre les supervisions que es fan amb l’equip de professionals, no a tot arreu es fa i ho trobo molt interessant. És un espai per resoldre dubtes i continuar aprenent.
Participar de l’equip de Sensibilització també ha estat una gran experiència, perquè és un espai per donar ales a la creativitat.
També voldria destacar la companyonia entre l’equip que m’ha fet sentir molt còmode en tot moment.
I ara amb l’experiència d’aquestes pràctiques, com a futura professional d’aquest sector, què creus que li cal al sector del treball social?
Crec que un treballador/a social ha de ser molt organitzat. Sovint el tràfec del dia a dia et deixa sense temps per organitzar tota la documentació amb la que treballes. També crec que treballar amb transversalitat i molt comunicació entre tot l’equip és essencial, així com la coordinació amb altres agents de l’entorn de la persona atesa.
En el teu cas les pràctiques han acabat amb un contracte laboral.
Sí! Estic treballant com a educadora d’atenció directa del Servei d’Acompanyament a la Vida Independent. M’encanta fer atenció a les persones i crear un vincle de confiança amb elles.
Per mi era un somni treballar en aquesta fundació, i ara espero poder créixer dins l’entitat i fer-la créixer.
Què li diries a algú que estigui a punt de fer les pràctiques de Treball Social?
Jo recomanaria 100% fer les pràctiques a Viver de Bell-lloc. Això sí, cal venir amb ganes de fer treball autònom per no endarrerir l’equip.