A la falda de la Serra del Corredor, dins el terme municipal de Llinars del Vallès, s’hi troba un jaciment iber del segle IV a.C. Aquest jaciment, conegut com Turó del Vent, va ser abandonat el segle II a.C i avui en dia només se’n coneix una petita part.
Aquestes darreres setmanes, un grup d’arqueòlegs acompanyats per treballadors de Viver de Bell-lloc han estat fent noves excavacions i consolidant els murs trobats per tal de convertir aquest espai en una zona visitable i garantir que perdura al pas del temps. Ha calgut fer una gran tasca per marcar fins on arribaven els murs que es conservaven i a partir d’on s’han reconstruït, per tal de poder entendre l’evolució que va tenir aquest jaciment.
El jaciment es caracteritza per ser un camp de sitges i un centre d’evident treball tèxtil i metal·lúrgic. En les excavacions d’aquestes setmanes s’han trobat molts pesos de teler i restes de llars de foc.
Un dels arqueòlegs directors de les intervencions, Eric Sobrevia, assegura que “aquest és un jaciment que presenta característiques singulars i que encara queda molt per descobrir”.
Els treballs s’han pogut fer gràcies al conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa per a la conservació d’espais a la Xarxa de Parcs Naturals, que promou la contractació de persones amb discapacitat. Han estat tres setmanes de treball intens però molt enriquidor que ens ha descobert noves tasques a les quals ens podem dedicar des dels Centres Especials de Treball. El tàndem entre l’equip d’arqueòlegs i l’equip del Viver ha funcionat molt bé i esperem que es pugui continuar descobrint tot el que hi ha amagat al jaciment del Turó del Vent.
Si voleu saber més detalls d’aquest jaciment, en podeu llegir tota la informació clicant aquí.