Cada segon i quart divendres de mes, alguns nois i noies dels servei de lleure de la Fundació Lluïsa Oller van a l’obrador de xocolata de l’empresa i entitat social Hi Som. Alguns ja fa quatre anys que treballen amb aquest aliment i s’han convertit en uns experts, fent tallers per a grans empreses. És un espai de lleure que treballa les socialització en un ambient relaxat i que lluita per trencar els estigmes que envolten el col·lectiu de persones amb discapacitat.
En Josep Teixidó és qui els ha convertit en amants i experts del cacau. Ell, juntament amb un grup de famílies, van començar l’aventura d’aquesta entitat que treballa per la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social i ho fa treballant en xarxa amb altres entitats de la comarca.
Què es fa en el taller de xocolata?
El que fan bàsicament és participar en l’elaboració de bombons, rajoles de xocolata, turrons i tot el que fem a l’obrador diàriament. Van aprenent i acaben compartint tot el procés d’elaboració.
A part, nosaltres oferim tallers a empreses i famílies i fem alguna mostra grastronòmica i sempre m’enduc algún dels nois i noies per a fer-los amb mi.
Quan vas començar amb aquest taller?
Vam obrir l’obrador el 2016, però ja des del 2015 feiem tallers a La Païssa. Hi ha persones del Viver que porten des de l’inici. És genial veure que continúen venint tot i tenir les seves respectives feines ja que aquí també treballen i a bon ritme, però tot i venir cansats ho gaudeixen molt, sobretot quan fem tallers fora.
Què els aporta aquesta activitat?
És una gran eina d’inclusió social. És emocionant quan en els tallers veus com una persona que està etiquetada com a “discapacitada”, està ensenyant a un directiu d’una gran empresa a fer anar els utensilis.
A part, aquí s’ha creat un espai relaxat que permet que es relacionin els uns amb els altres fora de la feina. La idea és barrejar gent sempre i aconseguir trencar amb tots els estigmes.
A part de passar-ho bé, en aquest taller estan aprenent. Quina evolució has vist?
Ara ja són uns grans experts en fer rajoles de xocolata. Han evolucionat molt i sempre volen aprendre més.
Què t’aporta a tu fer aquest taller? Recomanaries a altres persones animar-se a fer tallers amb les persones de la Fundació Lluïsa Oller?
Nosaltres tenim voluntaris també i molts cops quan acaben et donen les gràcies per l’oportunitat de participar ja que descobreixen tot un món. És un sector de la societat molt estigmatitzat i compartir espais amb ells és una tasca molt agraïda que t’acaba tornant més del que dones.
Pots conèixer més del projecte d’Hi Som aquí.
Si vols fer un voluntariat de lleure amb persones amb discapacitat, posa’t en contacte amb voluntariat@vivelloc.cat