Recomano la contractació dels nostres serveis perquè ens preocupem de que siguin de qualitat i alhora, afavorim la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió – Joan Rafecas, Cap de Producció de la Fundació Viver de Bell-lloc

 

En Joan Rafecas és el Cap de Producció de la Fundació Viver de Bell-lloc i a la seva feina tracta amb moltes persones de perfils molt diferents. Hem entrevistat al Joan perquè ens expliqui la seva experiència a la nostra entitat.

  • Quant fa i com vas entrar a treballar al Viver? Fa més d’11 anys que estic treballant al Viver. Sempre he ocupat la mateixa posició com a Cap de Producció. Vaig entrar perquè en Manuel Palou, actual President de l’entitat i aleshores Director-Gerent, i jo ens coneixíem des de feia temps i em va informar de que hi havia una vacant com a Cap de Producció, em vaig presentar i em van seleccionar.
  • Quina és la teva feina a l’entitat? Com a cap de producció em responsabilitzo del servei de jardineria, de l’àrea de producció agroecològica i de la producció d’heures.
  • A quantes persones coordines? Coordino a un total de 65 treballadors i treballadores: 2 tècniques, 13 oficials i 50 peons.
  • Què és el que més et motiva de la teva feina i què és el més complicat? El que més em motiva és posar en marxa nous projectes que estiguin relacionats amb el creixement de l’entitat i de les persones que hi treballen. La veritat és que tinc una feina molt variada, en la que s’ha d’estar totalment obert a tot, incloent el plantejament de nous reptes. Crec que el més complicat d’aquest treball és la gestió de les persones, intento ser un company més que exerceix la seva funció, donar un tracte humà i proper i dirigir a l’equip de forma eficaç, fent que es sentin còmodes.
  • Quin perfil tenen els clients amb els que treballeu? Principalment, prestem serveis de jardineria a l’administració pública i cada cop creixem més, ampliant els serveis empresarials que estan dirigits al sector privat.
  • Per què recomanaries els nostres serveis? Perquè ens preocupem de que siguin de qualitat i alhora, afavorim la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió. En definitiva, podem realitzar feines de qualitat complint amb l’objectiu d’inclusió.

A la imatge podem veure al Joan amb dos treballadors del Viver a un umbracle.

Els nostres col·laboradors: