La música té un gran reconeixement social que ajuda a trencar l’estigmatització a la que es veuen sotmeses les persones amb capacitats diferents – Gerard Solaz, creador del grup de música i treballador del Viver

 

En Gerard Solaz forma part de l’equip del Viver des de fa 2 anys, concretament, treballa a una de les nostres brigades de jardineria.

Fa uns mesos, en Gerard va fer la proposta de crear un grup de música per als treballadors de l’entitat i l’Escola de música Viulamúsica ens va cedir les seves instal·lacions i ens va incloure dins de la seva dinàmica. L’activitat es va iniciar el 14 de novembre de 2017 i des de llavors, es fa cada dimarts a partir de les 15:30h.

En Gerard ens ha concedit una entrevista per explicar-nos la seva passió per la música i les seves motivacions per crear aquest grup.

  1. Des de quan tens relació amb la música i com va començar aquesta afició?

 Jo penso que la relació amb la música és innata en tots els éssers humans, en la societat civilitzada es desenvolupa en escenaris on l’artista es diferencia del públic, però en els seus inicis va ser un fenomen participatiu de tot el grup humà, com vèiem en les comunitats més tribals, que encara existeixen o també en els rituals de moltes religions. Per això, qualsevol persona té una relació o altra amb la música, sigui quina sigui. Moments en que es connecten amb les seves emocions. Fins i tot, les persones amb discapacitat auditiva poden experimentar amb satisfacció el ritme a través de les vibracions. La vida és circulació, ritme…El cor humà té un ritme.

Quan jo era petit teníem un vell piano del meu avi a casa, d’aquells amb 4 canelobres, i m’agradava jugar amb ell. La meva mare ho va notar i sempre vaig tenir un reforç positiu en aquest aspecte, ja que ella és artista plàstica i entén la importància del procés creatiu en l’educació. Més endavant, em van matricular al conservatori per fer piano clàssic i ja més tard, en l’adolescència, em vaig interessar per la guitarra i la música moderna. De fet, La música m’ha acompanyat sempre i crec que això és una gran sort.

  1. Quins instruments toques, quin és el que més t’agrada i per què?

Doncs toco el piano, la guitarra, el baix i la percussió en general, no et sabria dir quin és el meu instrument preferit. Fa un any vaig començar a cantar i m’agrada molt perquè la veu és un instrument molt físic, que treballa la respiració i on connectes molt amb les emocions. És un treball molt interessant, no et pots amagar darrera del piano o de la bateria, l’instrument ets tu i el nivell d’entrega que requereix és total.

  1. Quin tipus de música compons i cantes, i què et motiva a fer-ho?

M’agraden tots els estils de música, acostumo a comparar-la amb la cuina, ja que m’agrada tastar de tot. Sempre hi ha alguna cosa que no t’acaba de fer el pes, però en general, gaudir de diferents gustos i formes de preparar els aliments està bé. També és cert que tots tenim una banda sonora, al llarg de la vida hi ha algunes músiques que ens connecten amb aquella època o a aquell moment i passen a tenir un significat concret en el nostre imaginari. Per exemple, tinc una amiga que no és capaç d’escoltar la banda sonora de Titànic sencera sense plorar.

En el meu cas, sempre m’he dedicat al Rock i últimament tinc especial interès en el Folk i la música de cantautor.

  1. Com s’et va ocórrer formar un grup de música?

Fa algun temps vaig estar treballant al Viver amb el Prudencio Gómez, gran oficial i també músic, i vam parlar de molts temes, entre ells, de com la música o l’art teràpia són de gran ajuda en el creixement personal i concretament, en persones que tenim diagnosticat un trastorn mental. L’art és un espai on podem treure moltes emocions i deixar un espai buit perquè n’entrin de noves i a poder ser, més positives.

Vam decidir formar una banda musical amb persones del Viver amb la intenció d’oferir un espai obert a tothom, on ensenyar aquesta forma d’expressió o creixement personal que és la música.

De moment, som uns pocs, però ho passem molt bé i hem aportat el més important de tot, que és la il·lusió. Tothom que vulgui participar és benvingut.

  1. Quina va ser la finalitat d’organitzar aquesta activitat?

La finalitat d’aquesta activitat és promoure el creixement personal entre els usuaris del Viver, en aquest cas amb la música, ja que té un gran component social que ajuda a trencar amb l’estigmatització a la que es veuen sotmeses les persones amb capacitats diferents.

La música entesa com a llenguatge és una gran eina per millorar les relacions interpersonals, ja que és universal i com deia, és innata en l’ésser humà.

  1. Per què animaries a la gent a apuntar-se al grup?

M’agradaria que tot aquell que estimi la música provés aquest taller sense caure en l’error de pensar “jo no serveixo per la música”. Al taller estem constatant que la música, quan es fa participativa, és una experiència molt positiva per a qualsevol persona. Hi esteu tots convidats!

 

Al vídeo podreu veure al Gerard interpretant la cançó “Si tu vens amb mi”, que ha compost ell i que forma part del seu projecte “Noumenic Reinvolution”.

Els nostres col·laboradors: