Sota el títol “No al copagament confiscatori”, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures per modificar la Llei de Dependència (Llei 39/2006) a través d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP).
Des del Viver de Bell-lloc, hem decidit sumar-nos a la iniciativa i recollir tantes signatures com sigui possible, ja que la finalitat de la ILP és establir uns criteris justos i equitatius sobre l’aportació econòmica de les persones ateses en el cost de les prestacions de determinats serveis.
L’objectiu és recollir 500.000 signatures a l’Estat i portar el canvi legal al Congrés dels Diputats perquè sigui debatut i aprovat. En joc, hi ha els drets d’1.200.000 persones en situació de dependència a Espanya i de 140.000 persones a Catalunya. El termini màxim per presentar les signatures és el 31 de juliol.
En resum la ILP pretén:
- Incloure en els criteris de copagament factors com el moment vital en què apareix la situació de dependència (edat) i l’esperança de vida de la persona beneficiària (major o menor perllongament de la situació de dependència al llarg de la vida de la persona).
- Exempció de copagament per a aquelles persones que rebin menys de 1.331 euros/mes (2,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples-IPREM). Actualment, només estan exemptes les persones que reben menys d’1 vegada l’IPREM, és a dir, 532,51€/mes.
- Fixar una aportació màxima per persona que no superi el 60% del cost del servei.
- Garantir que la persona tindrà una quantitat de lliure disposició (diners de butxaca) que no serà inferior al 40% de la seva capacitat econòmica.
Des de la nostra entitat considerem que és molt important participar en aquesta campanya i, en definitiva, en la lluita contra el copagament perquè la normativa aboca les persones i les famílies a l’empobriment, bàsicament per dos motius:
- Els diners de butxaca. Segons càlculs de Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), els diners estimats de butxaca seran d’uns 130 euros al mes, una quantitat clarament insuficient per cobrir les necessitats bàsiques de la persona (roba, higiene personal, ulleres, dentista, medicaments, lleure…).
- La incorporació del patrimoni en el càlcul de l’aportació econòmica que la persona ha de pagar. Segons Dincat, aquest criteri correspondria a l’àmbit de la gent gran i no a la realitat de les persones amb discapacitat. És així perquè el copagament no té en compte que els estalvis que puguin tenir les persones han de durar molt de temps perquè la discapacitat és per a sempre.
Per tot plegat, fem una crida per tal de recollir tantes signatures com sigui possible. Amb aquest objectiu, hem posat fulls de signatures a disposició de totes les persones interessades a les oficines del Viver. També podeu signar electrònicament des de http://ilp.cermi.es